Czego nie jeść przy trądziku? Jakie jedzenie powoduje trądzik?

4-czego-nie-jesc-przy-tradziku-min

Czy wiesz, że dieta ma istotny wpływ na stan Twojej skóry? Właśnie dlatego warto wiedzieć, czego nie jeść przy trądziku. W ten sposób możliwe jest uniknięcie pogłębiania się problemu. Dieta wykluczająca niezdrową żywność, a obfitująca w witaminy i minerały pozwoli zadbać zarówno o stan cery, jak i o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Przekonaj się więc, jakie jedzenie powoduje trądzik i walcz z nim skutecznie na każdej płaszczyźnie!

Jak dieta wpływa na powstawanie trądziku?

Dlaczego, mając trądzik, warto wiedzieć, czego nie jeść? Zmiany trądzikowe pojawiają się na skutek oczyszczania organizmu z toksyn, wydzielanych wraz z sebum. Z kolei toksyny gromadzą się w organizmie między innymi w wyniku spożywania wysoko przetworzonej żywności. Dieta obfitująca w takie produkty przyczynia się do wzmożonej produkcji sebum - na skutek tego ujścia gruczołów łojowych zostają zablokowane, a zanieczyszczenia zatrzymane wewnątrz skóry. W ten sposób pojawiają się zaskórniki oraz inne zmiany skórne. Czego więc nie jeść przy trądziku?

Jakie jedzenie powoduje trądzik? Czego nie jeść?

Istnieją pewne grupy produktów, których spożywanie może mieć szczególnie niekorzystny wpływ na cerę trądzikową. Przekonaj się, czego nie jeść, mając trądzik i dlaczego.

  • Produkty wysoko przetworzone - taka żywność zawiera duże ilości cukru, tłuszczu, soli, konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu, barwników czy emulgatorów, a dodatkowo posiada wysoki indeks glikemiczny. Produkty takie powodują więc nadmierny wyrzut insuliny w organizmie, co wpływa na zmiany hormonalne, a te z kolei przyczyniają się do nadmiernej produkcji sebum przez gruczoły łojowe. Tym, czego nie powinno się jeść przy trądziku, są więc wszelkiego rodzaju słodycze, fast-foody, słone przekąski.
  • Słodkie napoje gazowane - podobnie, jak powyższa grupa produktów, nie dostarczają one do organizmu żadnych wartościowych składników, a przeciwnie - zawierają bardzo dużo substancji słodzących czy konserwantów.
  • Rozgotowane warzywa, owoce z puszki w słodkiej zalewie, rozgotowane makarony i kasze drobnoziarniste, mocno dojrzałe owoce - te produkty wyróżnia wysoki indeks glikemiczny, a jak to działa, wspominaliśmy wyżej.
  • Tłuste mięsa, wędliny, sery żółte i topione - cechuje je wysoka zawartość tłuszczy zwierzęcych, które również mogą powodować wzmożoną pracę gruczołów łojowych.
  • Nabiał, ostre przyprawy, alkohol - te produkty także przyczyniają się do zwiększonej produkcji sebum.

Postaw na zdrową dietę i zadbaj o swoje zdrowie

Wiedząc, czego nie jeść, gdy ma się trądzik, zdecydowanie łatwiej można komponować codzienne menu w taki sposób, aby wspomagać stan cery, a nie go pogarszać. Sięgaj po warzywa, owoce, postaw na przygotowywanie posiłków w domu, zamiast wybierać gotowe dania, pij dużo wody i obserwuj efekty.

Wstecz